Penafian: Kerajaan dan Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, KPT, Malaysia tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui portal ini.

Thursday, June 10, 2010

Kemaskini Maklumat Yuran Pengajian

Maklumat mengenai yuran perlu diisi dalam memudahkan semakan bagi pelajar yang masih belum membayar yuran.

Sila ambil perhatian kepada pelajar yang akan bertukar kolej/kursus dimana...


pastikan maklumat yuran telah dibatalkan terlebih dahulu sebelum membuat proses pertukaran pelajar tersebut. Ini dalam memastikan maklumat yuran tidak akan bermasalah..

Pastikan juga pelajar sudah membuat pembayaran yuran pengajian dengan menerima salinan resit kuning (hasil kerajaan) daripada unit kewangan. Resit kuning (hasil kerajaan) mesti ditulis dengan no siri wang pos.

Kaedah dalam mengemaskinikan maklumat yuran adalah seperti berikut :-

1. Dapatkan student view2. Tekan pada YURAN PENGAJIAN3. Masukkan no siri wang pos --> Tekan button BAYAR. Sistem akan mengenalpasti jumlah bagi wang pos mencukupi dengan jumlah RM200, barulah kotak mengisi no resit kuning (hasil kerajaaan) akan dipaparkan.4. Masukkan no siri resit hasil kerajaan yang diterima oleh pelajar.--> Tekan TERIMA5. Selesai. Rekod yuran dikemasikini akan dipaparkan seperti di bawah:** Lihat Juga :-
---> Membatalkan rekod yuran
---> Membuat semakan yuran
---> Mengemaskini semula rekod yuran

0 comments:

Post a Comment